Magyar  English  Deutsch 
A HÍRES CSESZNEKI KEMENCÉS CSÜLÖK

Cseszneki Kemencés Csülök

A Cseszneki Kemencés Csülköt ízletes körettel, kenyérlepénnyel, vörösborral, vagy házi készítésű bodzaszörppel szolgáljuk fel.

Recept: Erre a célra nagyméretű, nem kicsontozott hátsócsülök a legalkalmasabb. A csülköket már előző napon alaposan megtisztítjuk, több helyen csontig bevagdossuk, megszurkáljuk, ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, mustárral bepácoljuk, és hideg helyen - pincében, kamrában - másnapig állni hagyjuk, időnként megforgatjuk.
A sütéshez használt saválló tepsi alját és oldalait jól bezsírozzuk. Először a zöldségféléket helyezzük egymásra rakva a tepsi aljában, mivel ha a tetejére kerül megég. Minden zöldségféléből a jól megtermett, egészséges nagyméretűt válasszuk! A zöldségféléket burgonyát, vöröshagymát, sárgarépát egyben, hámozva rakjuk bele a tepsibe. A zöldségeket ne sózzuk meg! Erre a zöldséges alapra helyezzük a bepácolt csontos hátsó csülköket. A vidék ízéhez tartozik a fokhagyma, és a szalonna. Szórjuk meg a tetejét tisztított egész foghagymával, és helyezzünk több helyre is szeletben füstölt szalonnákat. Egy kis víz hozzáadása után a tepsit fedővel lefedjük, és a kitisztított tűztérbe helyezzük. Az évszaknak megfelelően használjuk a zöldségféléket. Télen ízesíthetjük a csülköt még gombával, nyáron illat és ízanyagot gazdagítja ha tetejére a készre sütés előtt zöldpaprikát helyezünk. A sütési idő 3-3,5 óra. A samott téglával kirakott fatüzelésű kemencét, amelynek belseje hosszú ideig tárolja a tűz melegét, 280 fokra felfűtjük. A parázs eltávolítása után a tűztérbe helyezzük a tepsiben előkészített csülköt. A kemencés csülköt fatányéron kínáljuk.

Kenyérlepény
Lisztből, élesztőből, só, víz, cukor hozzáadásával kenyértésztát készítünk. Az alapanyagból a kelések után 20-30 dkg-os cipókat formázunk, amelyeket sodrófával kb.1 cm vastagságúra kisodrunk. A 180 fokos kemencében 5-6 perc alatt készre sütjük. Nem csak kenyérként finom és különleges, de felvágva megtöltve is igazi gyermekcsemege.